ГАРАНТІЇ ЗАКОННОСТІ ЗБИРАННЯ ДОКАЗІВ СЛІДЧИМИ ПІДРОЗДІЛАМИ ОРГАНІВ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ ПРИ ПРОВЕДЕННІ НЕГЛАСНИХ СЛІДЧИХ (РОЗШУКОВИХ) ДІЙ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті сформульовано поняття законності збирання доказів слідчими підрозділами органів безпеки України при проведенні негласних слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні як одну із засад цієї діяльності, яка полягає у неухильному дотриманні положень кримінального процесуального законодавства при проведення негласних слідчих (розшукових) дій. Зазначено про наявність розгалуженої системи гарантій законності збирання доказів слідчими підрозділами органів безпеки України при проведенні негласних слідчих (розшукових) дій, які носять як правовий та організаційний характер. Під час дослідження застосовано спектр як загальнонаукових, так і спеціальних методів пізнання, зокрема, методи діалектичної та формальної логіки: аналіз, синтез, дедукція, індукція, порівняльний, а також системно-структурний методи. До правових гарантій віднесено: 1) загально правові: належний рівень правової свідомості слідчих органів безпеки України; 2) процесуальні гарантії: прокурорський нагляд, судовий та відомчий контроль за дотриманням законності. Щодо організаційних гарантій такої діяльності наголошено на необхідності подальшого удосконалення організаційно-штатної структури слідчих підрозділів, наповнення їх кваліфікованими кадрами, систематичне проведення підвищення кваліфікації слідчих, подальше удосконалення рівномірного розподілу навантаження на кожного слідчого, їх належне матеріально-технічне забезпечення, впровадження електронних систем фіксування кримінального провадження та документообігу.
Keywords: кримінальне провадження; доказування; збирання доказів; стандарти доказування; правові гарантії; негласні слідчі (розшукові) дії