ВИЗНАЧЕННЯ КЛЮЧОВИХ ВИДІВ ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ ПОЛІЦЕЙСЬКИХ В УКРАЇНІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
Акцентовано увагу на тому, що загальним завданням підготовки у закладах вищої освіти із специфічними умовами навчання є надання тих знань, вмінь, навиків, які відповідають встановленій характеристиці певного освітньо-кваліфікаційного рівня, що знаходить своє підтвердження в отриманні поліцейським диплому встановленого зразка. Зазначено, що види професійного навчання поліцейських – це результат диференціації професійної підготовки за різноманітними критеріями, які відображають найбільш суттєві її характеристики. Останні запропоновано поділяти: а) за цільовими рівнями: 1) начальне набуття мінімальної кількості знань та навиків для виконання базових функціональних завдань поліції (первинна професійна підготовка); 2) здобуття освіти як засобу оволодіння визначеним освітньо-кваліфікаційним рівнем певної спеціальності, яка дозволить на фаховому рівні виконувати ті службово-трудові функції поліції, що потребують певного ступеня освіти (підготовка у вищих навчальних закладах із специфічними умовами навчання); 3) вдосконалення професійних знань та навиків діючих працівників поліції щодо підвищення успішності виконання ними службових обов’язків (післядипломна освіта, а також службова підготовка); б) за сферами впливу на професійну майстерність поліцейських: інтелектуальна (зокрема вдосконалення правових знань, навиків ведення документообігу тощо); фізична (розвиток фізичних можливостей, вдосконалення виконання фізичних нормативів); етична (вироблення комунікативних навиків на основі поваги до прав, свобод, честі та гідності кожної людини на анти дискримінаційній основі); спеціально-поліцейська (навички поводження із спеціальними засобами та вогнепальною зброєю).
Keywords: класифікація; види; професійне навчання; поліцейські; Національна поліція