ПОЛІТИЧНІ ТА ВІЙСЬКОВІ ФАКТОРИ КІБЕРЗЛОЧИННОСТІ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВІЙНИ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
Стаття присвячена дослідженню політичний та військових факторів кіберзлочинності в умовах війни. крізь призму комплексної кримінологічної теорії детермінації. Зроблено висновок про те, що традиційні уявлення про злочинність, війну та інформаційне протистояння більше не є адекватними для опису нової реальності, що склалася. Головними детермінантами, тобто причинами, що породили безпрецедентний сплеск та якісну трансформацію ворожої кіберактивності, є політична воля та військова стратегія держави-агресора. Війна створила умови, в яких кіберпростір перетворився на повноцінний театр бойових дій, а кібероперації стали невід’ємним інструментом досягнення військових та політичних цілей. Це призвело до появи гібридної форми державної злочинності, яка нерозривно пов’язана зі збройним конфліктом і не може бути адекватно проаналізована поза його контекстом.
Keywords: кібератака; кіберзлочинність; кібероперація; детермінація; політика; війна; агресія; збройний конфлікт; протидія