СИСТЕМА СУБ’ЄКТІВ ПРОТИДІЇ КРИМІНАЛЬНИМ ПРАВОПОРУШЕННЯМ В УКРАЇНІ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЇХ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО СТАТУСУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті наголошено на тому, що сучасна система суб’єктів протидії злочинності є багаторівневою, інституційно розгалуженою та динамічною, оскільки формується під впливом внутрішньополітичних трансформацій, потреб суспільства, міжнародних зобов’язань держави та актуальних викликів безпеці. Встановлено, що ефективна протидія кримінальним правопорушенням неможлива без чіткого розмежування повноважень між уповноваженими суб’єктами, забезпечення їхньої спеціалізації та взаємодії. Суб’єкти системи, попри відмінності у завданнях, організаційній структурі, методах діяльності та формальному підпорядкуванні, повинні діяти узгоджено та скоординовано, дотримуючись єдиної стратегії забезпечення законності та правопорядку. Стверджується, що кожен суб’єкт протидії кримінальним правопорушенням в Україні має свій унікальний адміністративно-правовий статус, який визначає його компетенцію, підпорядкування, повноваження, права, обов’язки, механізми відповідальності та гарантії незалежності. Такий статус базується як на загальних нормах адміністративного права, так і на спеціальних законодавчих актах, які регламентують діяльність конкретного органу. Підкреслено, що ефективність протидії кримінальним правопорушенням залежить не лише від формальних нормативно-правових засад діяльності органів, а й від реальної спроможності їх діяти професійно, неупереджено, доброчесно та в межах закону. Це, у свою чергу, потребує постійного вдосконалення кадрового складу, підвищення кваліфікації працівників, впровадження сучасних управлінських та цифрових технологій, зміцнення етичних стандартів служби. Підвищення рівня довіри громадськості до правоохоронних органів є не менш важливим завданням, яке досягається шляхом відкритості, звітності та реального залучення громадян до процесів забезпечення безпеки. У контексті сучасних викликів, пов’язаних із триваючою збройною агресією, гібридними загрозами, зростанням організованої та транснаціональної злочинності, кіберзлочинів, корупції, система суб’єктів протидії повинна демонструвати здатність до адаптації, оновлення та гнучкої реакції.
Keywords: система суб’єктів; протидія кримінальним правопорушенням в Україні; адміністративно-правовий статус; особливості; Національна поліція України; органи прокуратури; суди