НЕЗАКОННА ТОРГІВЛЯ АНАТОМІЧНИМИ МАТЕРІАЛАМИ ЛЮДИНИ (ч. 4 ст. 143 КК УКРАЇНИ): ДЕЯКІ ПИТАННЯ АНАЛІЗУ ПРЕДМЕТУ ЗЛОЧИНУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Статтю присвячено проблемі розуміння місця крові та її компонентів як складових предмета кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 143 КК України. Проведене дослідження безпосередньо зачіпає як ознаки зазначеної норми, так і аналіз відповідних положень іншого вітчизняного спеціального законодавства. Певне місце в роботі відведено й розумінню крові та її компонентів у загальних та фахових довідникових джерелах. За результатами дослідження сформульовано висновок про нагальну необхідність належного визначення місця крові та її компонентів в системі правового забезпечення її обігу.
Keywords: трансплантація; анатомічні матеріали; тканини; кров; компоненти крові; незаконна торгівля анатомічними матеріалами