СТАНОВЛЕННЯ КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ПОСЯГАННЯ НА СТАТЕВУ СВОБОДУ ТА СТАТЕВУ НЕДОТОРКАНІТЬ ОСОБИ (ІСТОРИЧНИЙ НАРИС) (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
В статті розглянуто історію становлення кримінальної відповідальності за статеву свободу та статеву недоторканість особи. Історія виникнення статевих злочинів, відповідальності за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи дає підстави зробити висновок, що їх значущість зростала поступово. Розглянуто зміни, які відбувалися у законодавстві на протязі століть, що дають підґрунтя для розробки пропозицій стосовно вдосконалення цих законоположень, спрямованих на збереження моральних цінностей та відношення до особи як особистості, захист її статевої свободи та статевої недоторканість.
Keywords: злочин; кримінальне правопорушення; статева свобода; статева недоторканість; зґвалтування; потерпіла особа; винна особа