СТРАТЕГІЯ УБЕЗПЕЧЕННЯ ДОРОЖНЬОГО РУХУ В УКРАЇНІ1 (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті з урахуванням прогресивного європейського досвіду запропоновані деякі нові орієнтири та окремі нестандартні рішення для визначення сучасної стратегії забезпечення безпеки дорожнього руху в Україні як на концептуальному, так й на правовому рівнях. Висловлено низку суджень критичного характеру, які стосуються існуючої державної політики України у сфері безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, а також нормативно-правових актів стратегічного характеру. Надано низку аргументів на користь більшої ефективності концепції соціального реалізму порівняно із концепцією правового ідеалізму, на яку спирається існуюча державна політика у цій царині. Зазначені ключові повноваження підрозділів патрульної поліції та основні методи їх діяльності, які мають на практиці складати базис убезпечення дорожнього руху з боку цього суб’єкта. Окреслено низку актуальних напрямів, які мають бути враховані у новій Національній стратегії убезпечення дорожнього руху в Україні на період до 2030 р.
Keywords: безпека дорожнього руху; стратегія; Vision Zero; репресія; профілактика; злочинність; правопорушення; дорожньо- транспортна смертність і травматизм