ПРЕДМЕТ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ТАКТИКИ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті підкреслено, що неможливо вести мову про розвиток тактико-криміналістичного забезпечення досудового розслідування без з’ясування загальних положень криміналістичної тактики. Особливо, враховуючи той факт, що на сьогодні дискусійним є питання щодо її юридичної природи, що, своєю чергою, зумовлено відсутністю єдиних і чітких поглядів щодо предмета криміналістичної тактики. Здійснено аналіз наукових підходів до трактування криміналістичної тактики. З’ясовано, що в змісті поняття «криміналістична тактика», в більшості випадків, закладається й її предмет. Під останнім розглядають набір прийомів і рекомендацій практичних дій щодо протидії злочинності. Запропоновано під предметом криміналістичної тактики розуміти визначену в приписах кримінального процесуального законодавства сукупність науково обґрунтованих прийомів і рекомендацій, а також практичних дій уповноважених суб’єктів спрямованих на забезпечення виконання завдань кримінального провадження, попередження та протидії кримінальних правопорушень. Під криміналістичною тактикою пропонується розуміти самостійну частину науки криміналістики, що встановлює сукупність визначених у положеннях кримінального процесуального законодавства науково обґрунтованих прийомів, рекомендацій і практичних дій, спрямованих збирання, накопичення, опрацювання, дослідження та використання доказової інформації, здійснення впливу на поведінку особи, з метою забезпечення виконання завдань кримінального провадження, попередження та протидії кримінальних правопорушень.
Keywords: криміналістична тактика; криміналістика; поняття; предмет; сутність; прийоми; рекомендації