ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ПСИХІАТРИЧНИХ І ПСИХОЛОГІЧНИХ ЗНАНЬ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ДОМАШНІМ НАСИЛЬСТВОМ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті обґрунтовано, що розслідування кримінальних правопорушень, учинення яких пов’язане із домашнім насильством, передбачає використання спеціальних знань у різних формах. Такі процесуальні їх форми як залучення експерта для проведення експертизи реалізуються на етапі досудового розслідування з метою збирання процесуальних джерел доказів у формі висновку експерта. Непоодинокими є факти залучення спеціалістів до проведення слідчих (розшукових) дій, що також визначається як процесуальна форма використання спеціальних знань. Це зумовлено, по-перше, нормативними засадами участі спеціалістів у тих процесуальних заходах, учасниками яких є неповнолітні особи, зокрема педагога або психолога, по-друге, потребою підвищення результативності цих дій, по-третє, потребою надання, зокрема, психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства. Установлено, що практика призначення судово-психіатричних експертиз і судово-психологічних експертиз потребує вдосконалення, адже наразі органи досудового розслідування не використовують їх можливості в повній мірі, що інколи суттєво позначається на результативності досудового розслідування. Окреслено перспективи подальших наукових досліджень у контексті досліджуваної проблематики.
Keywords: кримінальне провадження; досудове розслідування; домашнє насильство; спеціаліст; експерт; експертиза; слідча (розшукова) дія; психолог; психіатр