ФОРМИ ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ЗНАНЬ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ВИБУХОВИХ ПРИСТРОЇВ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
З урахуванням реалій, у яких відбувається сучасний розвиток нашої держави, актуалізоване питання забезпечення ефективного та неупередженого розслідування кримінальних правопорушень, зокрема тих, що є найчисельнішими серед облікованих злочинів і кримінальних проступків. До таких належать і кримінальні правопорушення, що пов’язані із застосуванням вибухових пристроїв. На підставі текстуального аналізу теоретичних розробок українських учених, у статті наголошено на тому, що така важлива складова практичної діяльності щодо розслідування кримінальних правопорушень окресленої категорії як використання спеціальних знань, допоки залишається малодослідженою. На підставі вивчення матеріалів слідчої та судової практики визначено типові форми спеціальних знань, що використовуються під час розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із застосуванням вибухових пристроїв, окреслено особливості їх реалізації.
Keywords: кримінальне правопорушення; досудове розслідування; вибух; вибуховий пристрій; боєприпас; зброя; спеціальні знання; форма використання