ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ЗНАНЬ ПІД ЧАС ДОКУМЕНТУВАННЯ ТА РОЗСЛІДУВАННЯ ВОЄННИХ ЗЛОЧИНІВ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті підкреслено, що документування воєнних злочинів повинно здійснюватися відповідно до міжнародних правових стандартів, щоб забезпечити в майбутньому притягнення винних до кримінальної відповідальності не тільки на національному, а й міжнародному рівнях. Зазначено, що, враховуючи складність і специфіку механізму вчинення воєнних злочинів, правоохоронцям доводиться використовувати спеціальні знання під час збирання та дослідження слідів воєнних злочинів та іншої доказової інформації. Встановлено, що спеціальними знаннями є знання з різних галузей науки, техніки та мистецтва, які: не є професійними для працівника органу досудового розслідування; отримані внаслідок фахової освіти та/чи практичного досвіду; необхідні для встановлення обставин, що підлягають доказуванню та/чи мають важливе значення в кримінальному провадженні. З’ясовано, що спеціальні знання під час фіксування та досудового розслідування воєнних злочинів використовуються як у процесуальній, так і непроцесуальній формах. Акцентовано, що використання спеціальних знань під час досудового розслідування воєнних злочинів спрямоване на виявлення, фіксацію та вилучення всіх можливих і важливих слідів, які містять доказову інформацію про обставини вчиненого правопорушення та його наслідки; забезпечення безпеки учасників слідчих (розшукових) дій; фіксування за допомогою технічних засобів ходу та результатів проведення слідчих (розшукових) дій; отримання консультативної допомоги під час підготовки до проведення окремих процесуальних дій, під час прийняття певних процесуальних рішень; визначення алгоритму дій за конкретної слідчої ситуації; організації та здійснення взаємодії; отримання відомостей за допомогою інформаційно-пошукових, телекомунікаційних і комп’ютерних систем тощо.
Keywords: воєнні злочини; спеціальні знання; форми використання; досудове розслідування; збирання доказів