СИСТЕМА СУБ’ЄКТІВ ПІДТРИМКИ ТА РОЗВИТКУ БІЗНЕСУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті, спираючись на аналіз норм чинного законодавства, виокремлено коло суб’єктів, до повноважень яких входить розвиток та підтримка бізнесу в Україні в умовах воєнного стану. Запропоновано авторське визначення поняття системи суб’єктів підтримки та розвитку бізнесу в умовах воєнного стану. Наведено класифікацію відповідних суб’єктів. Акцентовано увагу на тому, що система суб’єктів підтримки та розвитку бізнесу в умовах воєнного стану являє собою узгоджену за рівнем компетенції структуровану сукупність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також громадських організацій, діяльність яких сприяє створенню нових бізнес-проектів, а також ефективному функціонуванню існуючих. Підкреслено, що кожен із вказаних суб’єктів володіє своїм, особливим набором повноважень, дослідженню яких і буде присвячено представлене наукове дослідження Констатовано, що суб’єктів підтримки та розвитку бізнесу в умовах воєнного стану слід поділити на три великі групи: 1) органи державної влади, які діяли та продовжують діяти в межах повноважень, які стосуються розвитку бізнесу поза прив’язки до воєнного стану; 2) державні інституції, котрі набули додаткових повноважень у зв’язку з введенням воєнного стану; 3) спеціально утворені суб’єкти, повноваження яких обумовлені саме необхідністю подолання негативних наслідків щодо бізнесу України, в результаті повномасштабного вторгнення країни-агресора.
Keywords: суб’єкт; підтримка; розвиток; бізнесу; правовий статус; повноваження