ЗАВДАННЯ, ПРИНЦИПИ ТА НАПРЯМКИ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЕПАРТАМЕНТУ МІГРАЦІЙНОЇ ПОЛІЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті досліджено сутність напрямків адміністративної діяльності міграційної поліції. Пріоритетними завданнями підрозділу є забезпечення дотримання законів про міграцію, контроль за переміщенням апатридів та іноземців, а також протидія торгівлі людьми та нелегальній міграції. Для підвищення ефективності функціонування міграційної поліції напрацьовано ряд рекомендацій практичного характеру щодо розширення технічних можливостей даного підрозділу та поглиблення співпраці з міграційними службами Євросоюзу та інших країн. Як наслідок, логічним і зрозумілим є факт того, що покращення технічної бази, на основі впровадження в діяльність міграційної поліції України міжнародного досвіду розвинених країн світу є ключовими компонентами стратегії підвищення ефективності роботи даного органу.
Keywords: міграція; міграційна поліція; імміграція; еміграція; іноземці; особи без громадянства; торгівля людьми; штучний інтелект; міжнародна співпраця