ПРИНЦИПИ ЮРИДИЧНОГО СУПРОВОДЖЕННЯ СТАТУТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті наголошено на тому, що принцип – це основна ідея, яка лежить в основі певної системи, теорії, методу або дії. Це невід'ємна складова будь-якого концептуального фреймворку, яка визначає основні правила, стандарти або принципи, що спрямовують поведінку, рішення чи функціонування системи. Принцип може виступати базовою концепцією, яка визначає основні способи дії в певному контексті. Він може бути застосований в різних сферах, включаючи науку, технології, філософію, мораль, управління та інші сфери життя. Зазначено, що принцип юридичного супроводження статутної діяльності закладів вищої освіти – це принцип, що передбачає створення правових умов, механізмів та інструментів для забезпечення законності та безпеки в сфері освіти. Стверджується, що у царині принципів юридичного супроводження статутної діяльності закладів вищої освіти доцільно виокремити принцип законності, що передбачає дотримання вимог усіх законів та підзаконних нормативно-правових актів, які регулюють діяльність закладу вищої освіти; принцип прозорості, що відображається у доступності та відкритості інформації про правові аспекти діяльності закладу вищої освіти для всіх зацікавлених сторін; принцип індивідуального підходу; принцип професіоналізму та компетентності юридичного супроводження статутної діяльності закладів вищої освіти; принцип конфіденційності в ході вирішення окремих питань; принцип системності та цілісності, який означає, що юридичні дії та рішення повинні бути вписані в загальний стратегічний план та враховувати взаємозв'язок різних аспектів діяльності закладу вищої освіти; принцип превентивної активності, який полягає в тому, щоб не лише реагувати на актуальні правові проблеми, а й уникати їх виникнення шляхом прогнозування потенційних ризиків та прийняття відповідних запобіжних заходів; принцип ефективності та економічної доцільності; принцип гнучкості та адаптивності; принцип етичності та відповідальності.
Keywords: принципи; адміністративно-правове забезпечення; юридичне супроводження; статутна діяльність; заклади вищої освіти