ДО ПИТАННЯ ПРИНЦИПІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті наголошено на тому, що здійснення публічного управління у регіонах є складним та багатоаспектним процесом, адже недосконалість структурного реформування економіки України проявляється саме на регіональному рівні. З огляду на це особливої важливості в ході розвитку регіонів набуває належним чином організована система цивільного захисту, яка втілює в собі сучасні тенденції розвитку суспільства та держави, а також здатна забезпечити захист населення у світлі актуальних безпекових викликів. Акцентовано увагу на необхідності при осмисленні феномену принципів права враховувати сучасні глобалізаційні трансформації, а також онтологічну, гносеологічну та аксіологічну природу самих принципів, їх зв’язки з людським буттям, а також їх орієнтованість на захист інтересів громадськості. Зазначено, що сфера цивільного захисту в регіональному контексті зазнає суттєвих перебудов, впливу все нових чинників, глибоке розуміння яких відкриває принципово нові принципи забезпечення цивільного захисту на регіональному рівні, серед яких виокремлено та проаналізовано принцип обережності; принцип соціальної відповідальності громадян, органів публічної влади, підприємств, установ та організацій; принцип кластерності; принцип міжнародного співробітництва та принцип використання сучасних інформаційних технологій та невпинного технологічного розвитку в ході забезпечення цивільного захисту на регіональному рівні.
Keywords: принципи; забезпечення цивільного захисту; регіональний рівень; публічне управління