СУТНІСТЬ ТА ОСОБЛИВОСТІ НЕЛЕГАЛЬНОЇ МІГРАЦІЇ В УКРАЇНІ ЯК ОБ’ЄКТУ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ВПЛИВУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті визначено сутність нелегальної міграції, що полягає у незаконному перетинанні кордону чи перебуванні на території держави без відповідного легального статусу, порушуючи відповідне законодавство. Це складне явище, що має численні соціальні, економічні та політичні аспекти. Досліджено особливості нелегальної міграції в Україні, включаючи характерні маршрути, типові прояви та мотиваційні чинники. Зазначено, що Україна як транзитна країна на шляху мігрантів до країн Європейського Союзу стикається зі значними викликами, пов'язаними з контролем за нелегальними міграційними потоками. Виявлено ключові фактори, які сприяють нелегальній міграції в Україні, такі як економічні труднощі, соціальні конфлікти, політична нестабільність та недостатня ефективність міграційної політики. На основі проведеного аналізу розглянуто можливі стратегії та інструменти адміністративно-правового впливу на нелегальну міграцію в Україні. Серед них - законодавчі заходи, посилення контролю за державним кордоном, впровадження адміністративних санкцій тощо. На основі аналізу нелегальної міграції в Україні зазначено, що існують важливі аспекти, які потребують уваги при розробці стратегій протидії цьому явищу. Наприклад, необхідно враховувати вплив міграційних процесів на ринок праці, національну безпеку та соціальну стабільність. Крім того, важливо підкреслити значення міжнародного співробітництва у протидії нелегальній міграції, оскільки це явище має транскордонний характер і потребує спільних зусиль країн для ефективного контролю. Також слід звернути увагу на важливість підтримки легальних міграційних потоків шляхом створення привабливих умов для законної міграції, що може сприяти зменшенню нелегальних міграційних шляхів. Нарешті, важливо враховувати права та гідність нелегальних мігрантів у процесі розробки та впровадження політики контролю за міграційними потоками.
Keywords: нелегальна міграція; сутність та особливості; об’єкт адміністративно-правового впливу; адміністративно-правове регулювання; публічне управління; адміністративне законодавство