СТАН НАУКОВОЇ РОЗРОБКИ ПИТАНЬ ВИКОРИСТАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ НЕГЛАСНИХ СЛІДЧИХ (РОЗШУКОВИХ) ДІЙ В КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті наголошено на тому, що сутність поняття «результатиНСРД» розкривається через їх інформаційне значення для кримінальногопровадження і створення через цю їхню властивість здатності забезпечитивиконання його завдань; – поняття «результати НСРД» доцільно сприйматиу широкому (докази та інша інформація), так і вузькому (власне доказизначенні, що впливає на визначення напрямів їх використання. Ззаначено, що можна вести мову про процесуальні (доказуванняобставин, передбачених ст. 91 КПК України, а також доведення обставинорганізаційнопроцесуального характеру) та криміналістичнийорганізаційно-тактичне забезпечення розслідування) напрямивикористання результатів НСРД. Відзначено, що кожен із напряміввикористання результатів НСРД є досить самостійним засобом підвищенняефективності досудового розслідування та у цілому виконання завданькримінального провадження. Акцентовано увагу на тому, що важливим аспектом реалізаціїкожного з напрямів використання результатів НСРД є процесуальнийпорядок їх реалізації, що є передумовою дотримання законності реалізаціїматеріалів у кримінальному провадженні, а також гарантією охорониправ, свобод та законних інтересів його учасників. Перспективниминапрямами подальших наукових досліджень проблематики використаннярезультатів НСРД у кримінальному провадженні слід вважати опрацюванняпитання процесуального порядку реалізації цих результатів. Йогорозв’язання сприятиме результативності проведення вказаних заходів та вцілому підвищенню ефективності досудового розслідування стосовновиконання завдань кримінального провадження.
Keywords: наукова розробка; кримінальне провадження; кримінальна процесуальна форма; доказування; негласні слідчі (розшукові) дії; результати негласних слідчих (розшукових) дій