МІСЦЕ НОРМ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА У СИСТЕМІ ПРАВОВИХ ЗАСАД ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНТРОЛЮ ТА БЕЗПЕКИ У СФЕРІ БАНКІВСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів вчених, запропоновано авторське визначення поняття «правових засад забезпечення контролю та безпеки у сфері банківської діяльності». Підкреслено, що система правових засад забезпечення контролю та безпеки у сфері банківської діяльності складається із великої кількості нормативно-правових актів різної галузевої належності, однак при цьому обґрунтовано, що в системі останніх ключове місце відводиться нормам адміністративного права. Аргументовано, що правові засади забезпечення контролю та безпеки у сфері банківської діяльності в Україні представляють собою сукупність нормативно-правових актів різної юридичної сили, норми яких спрямовані на регулювання суспільних відносин у досліджуваній галузі суспільного життя. Констатовано, що система правових засад забезпечення контролю та безпеки у сфері банківської діяльності складається із великої кількості нормативно-правових актів різної галузевої належності. Доведено, що у системі відповідних засад ключове місце відводиться нормам адміністративної галузі права, адже саме допомогою останніх визначаються: повноваження та компетенція суб’єктів державної влади, які реалізують діяльність у сфері регулювання банківської діяльності; порядок притягнення та міра юридичної відповідальності за вчинення правопорушень у цій сфері; імперативні вимоги та стандарти провадження банківської діяльності, зокрема, в особливий період; засади інформаційно-технічного забезпечення в роботі банків; владно-управлінські заходи пов’язані із протидією відмиванню (легалізації) доходів здобутих злочинним шляхом банками і таке інше.
Keywords: правові засади; адміністративно-правове регулювання; контроль; безпека; банківська діяльність