ІНСТИТУТ ПРИВАТНИХ ДЕТЕКТИВІВ ЯК ПРИКЛАД «РОЗДЕРЖАВЛЕННЯ» ПОЛІЦЕЙСЬКОЇ ФУНКЦІЇ ДЕРЖАВИ: ДОСВІД РЕСПУБЛІКИ ПОЛЬЩА (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена комплексному аналізу польського досвіду запровадження інституту приватних детективів як дієвому прикладу роздержавлення окремих поліцейських функцій польської держави та передачу їх самоврядним органам та суб’єктам приватно-правових відносин на місцевому рівні. Підкреслюється той факт, що процес роздержавлення став не стільки наслідком втрати довіри до правоохоронних органів з боку пересічних поляків, скільки результатом поступової демократизації владної діяльності польської держави, достосування її правозастосовних практик до загальноєвропейських стандартів у сфері забезпечення прав і свобод людини і громадянина. Зазначається, що детективна діяльність у Республіці Польща визнана діяльністю квазіполіцейською, а тому законодавець передбачив досить жорсткі умови отримання ліцензії детектива. Акцентується, що приватна детективна діяльність є характерною для практично всіх держав сучасної Європи, оскільки в її основу покладається право громадян цих держав на захист своїх конституційних прав. Як наслідок, даний вид діяльності знаходить своє закріплення на рівні національного законодавства більшості держав-членів Європейського Союзу. Водночас зазначається на наявних законодавчих складнощах в означеній сфері, зокрема щодо меж та умов отримання детективами конфіденційної інформації щодо третіх осіб без відповідного на це погодження. Наголошується, що у сучасній європейській державі законодавець зобов’язаний збалансувати притаманні кожній людині особисту свободу, право на приватність й легальні можливості особи, яка здійснює приватну детективну діяльність. Автор робить висновок про те, що правова неоднозначність не дозволяє приватним детективам ефективно взаємодіяти з правоохоронними органами. Більше того за відсутності належного правового регулювання професійна діяльність приватних детективів може стати підставою для їх кримінального переслідування.
Keywords: поліцейська функція держави; правоохоронні органи; приватна детективна діяльність; правове регулювання; права та свободи людини й громадянина