ПРЕДМЕТ НАГЛЯДУ (КОНТРОЛЮ) ЗА ДОТРИМАННЯМ СТАНДАРТІВ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті наголошено на тому, що здійснення нагляду (контролю) є ефективним виключно за умови визначення його предмету та меж, що дозволяє окреслити коло проблемних питань та спрямувати управлінський вплив, наявні сили та засоби на поступове вирішення цих питань. Стверджується, що предмет нагляду (контролю) нерозривно пов’язаний із певною управлінською системою, у межах якої реалізується відповідний контроль. Таким чином, предмет нагляду (контролю) по суті є проекцією мети, завдань, цінностей і принципів цієї системи. Акцентовано увагу на тому, що розуміння предмета контролю може змінюватися залежно від того, які орієнтири контролюючого органу, цінності лежать в основі його проведення. У цьому контексті мова йде про те, що в основі здійснення контролю може лежати або бажання покращити, допомогти, або виключно виявлення недоліків, посадових осіб або працівників структурних підрозділів, які їх допустили. Наголошено, що під предметом нагляду (контролю) за дотриманням стандартів у сфері охорони здоров'я ми розуміємо проекцію мети, завдань, цінностей і принципів, закладених в основу системи охорони здоров'я, на повсякденну практику функціонування закладів охорони здоров'я, що нерозривно пов'язана з актуальними процесами реформування та цифровізації сфери охорони здоров'я, положеннями чинних нормативно-правових актів та спрямована на підтримку належного рівня якості медичної допомоги.
Keywords: нагляд; контроль; дотримання стандартів; охорона здоров'я; предмет; заклади охорони здоров'я; цифровізація; місцеве самоврядування