АДМІНІСТРАТИВНІ ПРОЦЕДУРИ У СФЕРІ ОПОДАТКУВАННЯ: ПОНЯТТЯ ТА ЗМІСТ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
В науковій статті здійснено аналіз наукових позицій вчених щодо розуміння адміністративних процедур у сфері оподаткування. Звернуто увагу, що вчені зосередженні на розгляді адміністративних процедур через призму адміністративно-правового статусу органу публічної влади у сфері оподаткування, через відповідний набір повноважень щодо вирішення адміністративної справи по суті та прийняття відповідного рішення у вигляді адміністративного акту, що в цілому відповідає змісту норм чинного законодавства. Доведено, що адміністративна процедура у сфері оподаткування має певні особливості (ознаки): 1) врегульована адміністративно-процесуальними нормами; 2) представляє собою послідовність організаційно-розпорядчих дій, які здійснюються в певному порядку і узгоджені між собою; 3) має цілеспрямований характер; 4) метою є реалізація не тільки матеріальних норм податкового законодавства, але й матеріальних норм інших правових галузей; 5) завершується прийняттям індивідуального адміністративного акта. Надано власне розуміння категорії «адміністративна процедура у сфері оподаткування».
Keywords: процедура; правова процедура; адміністративна процедура; адміністративний акт; органи публічної влади; органи податкової служби; оподаткування; справляння податків і зборів