ПРОБЛЕМИ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ ОСОБИСТОЇ СВОБОДИ Й НЕДОТОРКАНОСТІ ЛЮДИНИ В КОНТЕКСТІ ЗБРОЙНОГО КОНФЛІКТУ: ВІД СЕКСУАЛЬНОГО НАСИЛЬСТВА ДО ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена дослідженню проблем кримінально-правової охорона особистої свободи й недоторканості людини в контексті збройного конфлікту. Встановлено, що вимагають удосконалення як законодавча база, так і правозастосовні підходи. Гострою є необхідність в усуненні прогалини у кримінально-правовому регулюванні відносин, що можуть бути пов’язані із вчиненням злочинів проти людяності (de lege ferenda) в умовах збройного конфлікту. Крім того, далеко не всі прояви СНПК, як посягання на статеву свободу й недоторканість особи у вказаному контексті, мають кваліфікуватися за ст. 438 КК України, як порушення законів і звичаїв війни. До питань кваліфікації слід підходити виважено, аналізувати ситуацію системно, враховувати особливості контекстуального елементу, мотивів злочинної поведінки. Зґвалтування та сексуальне насильство, а так само незаконне позбавлення волі, торгівля людьми за наявності до того підстав (вони вбачаються у контурах категорії «злочин на ґрунті ненависті») можуть кваліфікуватися як геноцид (ст. 442 КК України) або як злочини проти людяності за міжнародним кримінальним правом.
Keywords: кримінально-правова охорона; особиста свобода; недоторканість; статева свобода; статева недоторканість; незаконне позбавлення волі; торгівля людьми; війна; збройний конфлікт; насильство; ненависть; злочин на ґрунті ненависті; протидія злочинності