ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ МІСТОБУДІВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена дослідженню питання правового регулювання містобудівної діяльності в Україні. У статті аналізуються основні нормативно-правові акти, що регулюють містобудівні правовідносини, визначаються недоліки і переваги містобудівного законодавства, визначаються основні положення, що врегульовують вищезазначені правовідносини. У статті досліджуються характерні ознаки дозвільних процедур у сфері містобудування в Україні, визначається потреба у врегулювання таких процедур шляхом стандартизації та сертифікації, визначаються думки науковців у підтримку таких тез, а також зазначається про проблему законодавчого регулювання сфери в цілому, що передбачає необхідність законодавчого ефективного регулювання, регулювання на рівні підзаконних нормативно-правових актів, у тому числі регулювання взаємодії підрозділів органів державної влади у цій сфері тощо. У статті визначено ряд переваг та недоліків у контексті законодавчого закріплення дозвільних процедур та їх реалізації у сфері містобудування в Україні. У науковій статті міститься поетапний аналіз нормативного регулювання містобудівної діяльності в Україні. У статті міститься інформація про необхідність створення сприятливих умов для компаній, що займаються містобудівною діяльності в Україні, адже ринок нерухомості сьогодні впливає як на економічний рівень розвитку держави, так і на стабільність валюти в державі, особливо у період правового режиму воєнного стану. Статтею визначено недоліки нормативного регулювання містобудівної діяльності в Україні, вказано перелік проблемних питань, що були проаналізовані в рамках цієї наукової статті. Стаття наводить пропозиції до удосконалення правового регулювання містобудівної діяльності в Україні. Зазначено, що прозорість адміністративних процедур загалом та дозвільних зокрема у сфері містобудування привертає увагу до такого напряму управління дозвільною системою, як її внутрішнє впорядкування відповідно до актуального суспільного запиту, що можна розглядати як один із напрямків державного управління в цій сфері, а внутрішнє управління колективом визначено іманентною функцією керівника (як лінійного, так і функціонального управління).
Keywords: Містобудування; містобудівні правовідносини; стандартизація; сертифікація; реформа у сфері містобудування; правове регулювання містобудівних відносин; проєкт землеустрою; цифровізація; нормативно- правове регулювання охорони довкілля; інформаційне; публічні інтереси; громадський контроль; технологічний розвиток; законодавство у сфері містобудування