ІНСТИТУЦІОНАЛЬНЕ РЕФОРМУВАННЯ ЯК СКЛАДОВА ПЕРЕХІДНОГО ПРАВОСУДДЯ: НОВИЙ ПОГЛЯД У КОНТЕКСТІ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ1 (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті на підставі результатів теоретичного та емпіричного дослідження здійснена спроба кримінологічного та соціального аналізу одного з елементів правосуддя перехідного періоду, яким є інституціональне реформування. Інституціональне реформування розглянуто під дещо «новим» кутом зору, який не укладається у традиційну парадигму щодо структури і змісту цієї діяльності. Проведено співвідношення понять інституційного та інституціонального реформування. Наведено аргументи, які вказують на те, що друге є більш ширшим за перше. Презентовано результати опитування п’яти груп респондентів, які лягли в основу побудови системи інституціонального реформування в Україні. Виділено два рівні останнього: глобальний (міжнародний) та національний. Розкрито їх зміст, виділено конкретні заходи, що мають здійснюватись на цих рівнях. Указано засади, які мають лягти в основу інституціонального реформування та від яких залежить його ефективність.
Keywords: інституціональне реформування; перехідне правосуддя; війна; гарантії неповторення; люстрація; злочинність; кримінальні правопорушення