ПРОТИДІЯ ОРГАНІЗОВАНІЙ КОРУПЦІЙНІЙ ЗЛОЧИННОСТІ У СЕКТОРІ БЕЗПЕКИ ТА ОБОРОНИ УКРАЇНИ: СИСТЕМНІ ЗМІНИ ПРАВОВИХ ЗАСАД (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена визначенню шляхів удосконалення правових засад протидії організованій корупційній злочинності у секторі безпеки та оборони України. Наведено аргументи на користь необхідності прийняття базового закону «Про засади державної політики у сфері протидії злочинності». Він має визначити системні цілі, принципові підходи, принципи здійснення кримінально-превентивної діяльності, управління у сфері протидії злочинності. У доповнення до нього слід прийняти Закон України «Про кримінологічну експертизу нормативно-правових актів і їх проєктів». Доводиться, що проєкти законів України та інших нормативно-правових актів, що регулюють відносини у секторі безпеки та оборони мають підлягати обов’язковій кримінологічній експертизі. З’ясовано, що специфікації потребують норми про функціональні заслони до приватизації об’єктів оборонно-промислового комплексу особами, які можуть вважатися олігархами.
Keywords: злочинність; організована злочинність; корупція; сектор безпеки та борони; національна безпека; протидія злочинності; кримінологічна експертиза; олігарх; закон