ЗАХИСТ ДОВКІЛЛЯ В КОНТЕКСТІ ПРОТИДІЇ ЗБРОЙНІЙ АГРСІЇ РОСІЇ: КРИМІНОЛОГІЧНИЙ ВИМІР (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Повномасштабне вторгнення рф являє собою суттєву загрозу для екологічної безпеки України, як елементу національної безпеки у внутрішньодержавному та міжнародному її вимірах. Сучасна екологічна ситуація в Україні фактично є кризовою саме через активні воєнні дії та пов’язаний із цим негативний, згубний вплив на природнє середовище. Внаслідок збройної агресії рф шкода завдається землі, ґрунтам, атмосферному повітрю, земельному фонду України, водними ресурсам, надрам, лісовому фонду, об’єктам природно заповідного фонду, через що довкілля можна вважати жертвою збройного конфлікту. На підставі результатів аналізу наукової літератури, судової практики, положень нормативно-правових актів у сфері охорони довкілля обґрунтовано необхідність: адаптації кримінального законодавства України до загроз безпековому стану довкілля в контексті повномасштабної воєнної агресії росії проти України; реалізація заходів із забезпечення захисту та відновлення порушених екологічних прав та інтересів населення в Україні в умовах війни; забезпечення фіксації фактів вчинення кримінальних правопорушень проти довкілля в результаті російської агресії на тимчасово окупованих територіях України; оцінки негативного впливу на довкілля в результаті повномасштабного російського вторгнення та прогнозування наслідків війни в середньо та довгостроковій перспективі; забезпечення правильної фіксації злочинів проти довкілля у відповідності до вимог міжнародних судових інституцій з метою встановлення справедливості та притягнення до відповідальності за екологічну шкоду, спричинену воєнними діями, та забезпечення включення збитків довкіллю до міжнародного реєстру збитків.
Keywords: кримінальні правопорушення проти довкілля; екологічна система; екоцид; незаконне полювання; біорізноманіття; природні ресурси; збройний конфлікт; воєнний стан