ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ РЕАЛІЗАЦІЇ ІНІЦІАТИВИ СТОРОНИ ЗАХИСТУ В ОБРАННІ, ЗМІНІ ЧИ СКАСУВАННІ ЗАПОБІЖНОГО ЗАХОДУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті аргументовано позицію, що реалізація ініціативи сторони захисту на етапах обрання, зміни чи скасування запобіжного заходу полягає в реалізації процесуального інтересу підозрюваного щодо обрання найменш обтяжливого способу обмеження його конституційних прав і законних інтересів, що можливо завдяки активній позиції сторони захисту, яка має вживати реальні дії щодо збирання відомостей, котрі спростовують доводи та ризики, на які посилається сторона обвинувачення, як на ті обставини, що обґрунтовують клопотання. У зв’язку з цим наголошено, що важливо ретельно планувати стратегію захисту та під час співпраці з підзахисним з’ясовувати ті відомості, що можуть бути покладені в основу спростування доводів сторони обвинувачення, викладених у клопотанні про обрання запобіжного заходу. Визначено, що на шляху реалізації ініціативи сторони захисту щодо обрання, зміни чи скасування запобіжного заходу доцільно внести зміни до ст. 201 КПК України, зокрема, щодо правил та мети скасування заходів забезпечення кримінального провадження за ініціативою сторони захисту. Обґрунтовано доцільність внесення зміни до п. 6 ч. 2 ст. 193 КПК України, зокрема, задля підвищення якості кримінального процесуального закону.
Keywords: кримінальний процес; учасник кримінального провадження; сторона захисту; адвокат; підозрюваний; запобіжний захід; належна правова процедура; право на захист; перехідне правосуддя; протидія злочинності; процесуальний інтерес