ПЛАНУВАННЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ РЕЙДЕРСТВОМ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена з’ясуванню сутності планування й організації розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із рейдерством. Визначено, що це обов’язкові складові діяльності органів досудового розслідування у цій категорії кримінальних правопорушень, через складність механізму кримінально протиправної діяльності, її багатоепізодність, а також поширеність їх учинення групами осіб та злочинними угрупованнями тощо. Констатовано, що організація досудового розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із рейдерством, є складною інтелектуальною діяльністю, до здійснення якої залучаються не тільки представники окремих слідчих підрозділів чи підрозділів БЕБу, але й працівники територіальних управлінь, адже на них покладається завдання щодо координації діяльності територіальних підрозділів, які знаходяться у їх підпорядкуванні. Охарактеризовано змістовні складові діяльності щодо організації розслідування, визначено специфіку планування й особливості складання планів у кримінальних правопорушеннях досліджуваної категорії.
Keywords: досудове розслідування; кримінальне правопорушення; сторона обвинувачення; рейдерство; планування; організація розслідування; план