ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ЗАХОДІВ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ ВОЄННОГО СТАНУ ТА МОЖЛИВОСТІ ЙОГО ВИКОРИСТАННЯ В УКРАЇНІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті наголошено на тому, що успішна реалізація заходів воєнного стану в зарубіжних країнах часто базується на злагодженій координації між державними органами, військовими структурами та цивільними підприємствами, установами та організаціями. Це підкреслює важливість інтеграції військових та цивільних стратегій для забезпечення загальної безпеки та стабільності під час кризових ситуацій. Зазначено, що зарубіжний досвід свідчить про необхідність забезпечення належного балансу між забезпеченням безпеки та захистом прав і свобод громадян. Країни, які здійснюють ефективне управління забезпеченням реалізації заходів правового режиму воєнного стану, зазвичай мають механізми контролю та нагляду, які запобігають зловживанням та забезпечують дотримання принципів правової держави навіть в умовах надзвичайного стану. Стверджується, що для України важливо врахувати специфіку національних умов та соціально-політичну ситуацію при впровадженні зарубіжного досвіду. Зокрема, необхідно розвивати інститути, що відповідають за оперативну координацію різних органів і підрозділів в умовах воєнного стану, а також удосконалювати законодавчі механізми для забезпечення правового захисту громадян у період воєнного стану. Наголошено, що адаптація зарубіжного досвіду в Україні може значно підвищити ефективність реалізації заходів правового режиму воєнного стану, проте потребує ретельного аналізу та врахування національних особливостей. Впровадження кращих зарубіжних практик та їх адаптація до українських умов стане запорукою не лише підвищення обороноздатності країни, а й забезпечення правової та соціальної стабільності в умовах надзвичайних ситуацій.
Keywords: зарубіжний досвід; реалізація заходів; правовий режим воєнного стану; адміністративно-правове забезпечення; правове регулювання; удосконалення законодавства