ОКРЕМІ АСПЕКТИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ ПРОТИДІЇ ЗЛОЧИННОСТІ В УМОВАХ ВІЙНИ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена дослідженню проблем формування та реалізації політики у сфері протидії злочинності, пов’язаної з незаконним обігом наркотичних засобів та мародерства. Особливо важливою є проблема профілактики злочинності в умовах нинішньої російсько-української війни, що потребує нових підходів і тактик. Доведено, що наркозлочинність та мародерство у широкому філософському значенні (як вкрай аморальна, кримінальна діяльність, спрямована на «збагачення на крові», реалізації корисливих спонук, користуючись трагедією війни) є тими маркерами дегуманізації, що маніфестують глибину морального падіння та вимагають поглибленого дослідження їх детермінант, перегляду пріоритетів стратегічного і тактичного характеру при розгортання антикримінальних практик.
Keywords: кримінальне правопорушення; кримінальна відповідальність; злочинність; протидія злочинності; стратегія; тактика; війна; наркозлочинність; наркоманія; мародерство; кримінологічна політика; кримінально-правова політика