ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ ЗАСТОСУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ВОЄННИХ ЗЛОЧИНІВ (НА ПРИКЛАДІ СИСТЕМИ SORC)1 (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Повномасштабне вторгнення росії на територію України, щоденне вчинення російською армією воєнних злочинів стало новим викликом для правоохоронної системи, діяльність якої кардинально змінилась. Поліція Харківщини одна з перших адаптувалася до таких викликів. Яскравим прикладом стало створення та функціонування на базі Слідчого управління Головного управління Національної поліції в Харківській області системи управління даними, обробки та аналізу для розслідування справ SORC. Функціонал цієї системи дозволяє швидко віднайти потрібну інформацію в процесі розслідування воєнних злочинів, здійснити обробку та завантаження документів, фото-, відео- та інших матеріалів. Сьогодні система SORC являє собою справжню бібліотеку доказів воєнних злочинів, скоєних російськими військовослужбовцями.
Keywords: диджиталізація; цифровізація; оцифрування; алгоритмізація; інформаційна система; розслідування воєнних злочинів; система SORC