КОНТРОЛЬНО-НАГЛЯДОВІ АДМІНІСТРАТИВНІ ПРОЦЕДУРИ В ПОДАТКОВІЙ СФЕРІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті, спираючись на аналіз наукових поглядів вчених, виділено коло контрольно-наглядових адміністративних процедур в податковій сфері. До цієї групи віднесено процедуру взяття на облік платників податків; адміністративну процедуру податкової перевірки; процедуру перевірки податковими органами фізичних та юридичних осіб в рамках державного контролю (нагляду) та спостереження у сфері ціноутворення. Розкрито та детально проаналізовано кожний приклад контрольно-наглядової процедури та встановлено функціональні особливості їх практичної реалізації. Визначено, що контрольно-наглядові процедури в податковій сфері складають собою розгалужену систему. До цієї групи віднесено процедуру взяття на облік платників податків; адміністративну процедуру податкової перевірки; процедуру перевірки податковими органами фізичних та юридичних осіб в рамках державного контролю (нагляду) та спостереження у сфері ціноутворення. Відмічено, що податковій перевірці притаманні наступні специфічні ознаки: по-перше, вона є процедурою ініціативного характеру та проводиться за наявності владної волі та інтересу уповноважених органів та підрозділів ДПС з метою виконання ними своїх повноважень в рамках податкового контролю; по-друге, адміністративна процедура податкової перевірки передбачає більш інтенсивний вплив на фізичних та юридичних осіб, що виступають її учасниками. Якщо при реєстрації або ліцензуванні відбувається, переважно, аналіз інформації про відповідного суб’єкта в цілому, то в рамках перевірок здійснюється втручання в його оперативну діяльність та глибоке дослідження документальної звітності про його діяльність; по-третє, ключовим завданням адміністративної процедури податкової перевірки є забезпечення дотримання фізичними та юридичними особами податкового законодавства в процесі провадження своєї поточної діяльності. Доведено, що контрольно-наглядові адміністративні процедури відіграють важливу роль для ефективної роботи всієї податкової сфери, а також якісного та повного виконання податковими органами покладених на них завдань та функцій. Дані процедури відрізняються складністю, адже комбінують в собі велику кількість юридичних, аналітичних, обліково-спостережних, владно-управлінських та інших активних процесів.
Keywords: адміністративні процедури; податкові органи; контрольно-наглядові адміністративні процедури