АКТУАЛЬНІ ВИКЛИКИ СУЧАСНОСТІ У МІЖНАРОДНОМУ ПРИВАТНОМУ ПРАВІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті наголошено на тому, що під актуальним викликом сучасності у міжнародному приватному праві слід розуміти сформовану на рівні наукового осмислення, актуального стану правового регулювання, науково-технічного прогресу, стандартів захисту прав людини в сучасному демократичному суспільстві сукупність напрямів діяльності, їх тенденцій розвитку, а також проблемних аспектів, що мають місце в Україні, а також у світовому співтоваристві, впливають на розуміння ключових аспектів життєдіяльності суспільства та держави, а також призводять до трансформації суспільних відносин, що входять до сфери регулювання міжнародного приватного права. До викликів сучасності у міжнародному приватному праві віднесено переосмислення взаємозв’язку між міжнародним приватним правом та цивільним процесуальним правом; переосмислення сутності міжнародного приватного права в контексті його взаємозв’язку з міжнародним публічним правом; впровадження новітніх технологій у повсякденне життя людей, що призводить до появи нетипових процесів, які потребують осмислення з точки зору норм міжнародного приватного права; активне використання людством цифрових платформ, які змінюють міжнародний бізнес і представляють новий виклик для світового ринку; непоодинокі випадки транскордонної (безмежної) дифамації у сучасних соціальних мережах; потреба у врахуванні гендерної складової при розумінні особистих наслідків шлюбу, в питаннях батьківства в транснаціональному сурогатному материнстві, викрадення дітей і в контексті домашнього насильства; особлива подвійна природа органу, вилученого у живого донора.
Keywords: виклики сучасності; міжнародне приватне право; новітні технології; транскордонна дифамація; гендерні питання