ЗЛОВЖИВАННЯ ВІЙСЬКОВОЮ СЛУЖБОВОЮ ОСОБОЮ ВЛАДОЮ ТА СЛУЖБОВИМ СТАНОВИЩЕМ В УМОВАХ ОСОБЛИВОГО ПЕРІОДУ ТА ВОЄННОГО СТАНУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Проаналізовано особливості притягнення до адміністративної відповідальності військової службової особи за зловживання владою та службовим становищем в умовах особливого періоду та воєнного стану. Встановлено, що зловживання військовими службовцями владою та своїм службовим становищем часто є складним для виявлення та доведення через особливості військових структур і специфіку діяльності в умовах воєнного стану. Наведено два підходи до розуміння зловживання правом як загального правового явища по відношенню до зловживання владою та службовим становищем. Розглянуто судову практику у справах про зловживання владою та службовим становищем.
Keywords: зловживання правом; зловживання повноваженнями; військова службова особа; адміністративна відповідальність; завдання шкоди; воєнний стан