ДЕРЖАВНІ ОРГАНИ ЯК СУБ’ЄКТИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті проаналізовано різні підходи визначення суб’єктів реалізації державної політики в різних сферах, зокрема в сфері забезпечення економічної безпеки держави. В результаті чого зроблено наступні висновки: по-перше, будь-яка система суб’єктів державної політики включає Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України, Президента України та органи місцевого самоврядування, які приймають стратегічно важливі рішення в усіх соціальних сферах на загальнодержавному на місцевому рівнях, від яких залежать інструменти та напрями її реалізації; по-друге, зміст кожної системи таких суб’єктів залежить від конкретного напряму державної політики, а тому є мінливим; по-третє, більшість із систем складно визнати об’єктивними, бо їх суб’єкти або дублюються або взагалі невраховані; по-четверте, одним із суб’єктів є громадськість, яка згідно з чинним законодавством, може брати участь в управлінні державними справами. У підсумку автором сформовано наступний перелік суб’єктів реалізації державної політики у сфері забезпечення економічної безпеки держави під час воєнного стану: Верховна Рада України; Кабінет Міністрів України; суди (окружні господарські та окружні адміністративні суди, апеляційні господарські суди та апеляційні адміністративні суди, Вищий антикорупційний суд, Верховний суд України); Президент України; Рада національної безпеки та оборони України; Національний банк України; Міністерство економіки України; Державна служба експортного контролю України; Міністерство аграрної політики України; Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України; Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України; Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України; Міністерство закордонних справ України; Міністерство внутрішніх справ України; Національна поліція України; Міністерство фінансів України; Державна митна служба України; Державна фіскальна служба України; Державна служба фінансового моніторингу України; Державна аудиторська служба України; Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів; Служба безпеки України; прокуратура; Державне бюро розслідувань; Бюро економічної безпеки України; Національне антикорупційне бюро України.
Keywords: економічна безпека; державна політика; воєнний стан; органи державної влади; центральні органи виконавчої влади