ВСТАНОВЛЕННЯ ТА ПОШИРЕННЯ ЗЛОЧИННОГО ВПЛИВУ ЯК КОМПЛЕКСНА ФОРМА ЗЛОЧИННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті надана характеристика встановлення та поширення злочинного впливу як комплексної форми злочинної діяльності. Звернута увага, що з метою реалізації відповідних державних стратегій, кримінальне законодавство України доповнено нормами, які спрямовані на нейтралізацію діяльності лідерів кримінального середовища, а також окремих елементів інфраструктури організованої злочинності. Проаналізовані сформовані у межах криміналістичної науки підходи щодо розуміння сутності «злочинної діяльності». На підставі позицій науковців проведене розмежування таких категорій як «злочин» та «злочинна діяльність». Опрацьовані наявні наукові підходи щодо розуміння сутності злочинного впливу, які сформовані у межах кримінального права та інших наук кримінально-правового циклу. Крім того, звернута детальна увага на сукупність дій, які утворюються об’єктивну сторону встановлення або поширення злочинного впливу крізь призму судової практики, сформованої за результатами застосування відповідної норми кримінального закону. Обґрунтовані висновки щодо комплексу проблемних питань, які виникають на теоретичному та прикладному рівні під час застосування вказаних норм. Окрема увага звернута на суб’єкта такої злочинної діяльності, адже законодавство прямо пов’язує її здійснення із певними характеристиками особи, зокрема «авторитет» та «можливість». Зважаючи на вивчення осіб, які встановлюють та поширюють злочинний вплив виокремлені типові моделі здобуття авторитету для здійснення такої діяльності. Також, проаналізована категорія «можливість» у контексті відповідної форми злочинної діяльності та обґрунтований її зв'язок із відповідними параметрами.
Keywords: організована злочинність; злочинна діяльність; злочинний вплив; встановлення злочинного впливу; поширення злочинного впливу; суб’єкт злочинного спливу; авторитет у кримінальному середовищі