КРИМІНАЛІСТИЧНА КЛАСИФІКАЦІЯ УМИСНИХ ВБИВСТВ, ВЧИНЕНИХ З ВИКОРИСТАННЯМ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У науковій статті запропонована інформаційна модель криміналістичної класифікації умисних вбивств, вчинених з використанням вогнепальної зброї в умовах правового режиму воєнного стану на території України. Зауважено, що такого роду надбання є проміжною ланкою на шляху до розробки дієвої методики розслідування умисних вбивств, що досліджуються. Це позитивно вплине на можливість розробки підвидових методик розслідування умисних вбивств як актуального та нагального запиту зі сторони органів досудового розслідування. Для досягнення поставленої мети проаналізовано наукові праці та нормативно-правові акти у вказаній сфері суспільного життя з метою висвітлення ґрунтовних позицій в частині принципів та підстав упорядкування кримінальних правопорушень, передбачених ст. 115 Кримінального кодексу України. Розкрито змістовне наповнення поняття «вбивство» через призму кримінально-правового законодавства та криміналістичної науки.
Keywords: умисне вбивство; криміналістична класифікація; криміналістична характеристика; методика розслідування; вогнепальна зброя; воєнний стан; позбавлення життя; заподіяння смерті; систематизація; кримінальне правопорушення