ОСОБЛИВОСТІ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ВПЛИВУ НА РИНОК ВІРТУАЛЬНИХ АКТИВІВ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена з’ясування особливостей адміністративно-правового впливу на ринок віртуальних активів. Адміністративно-правовий вплив на ринок віртуальних активів розкривається в якості виду (форми) правового впливу, що полягає в цілеспрямованому і системному впливі з боку уповноважених органів публічної влади (в деяких випадках – інститутів громадянського суспільства) на процеси і суб’єктів ринку віртуальних активів. На підставі визначення понять і особливих рис «правовий вплив» та «адміністративно-правовий вплив» окреслено основні групи ознак адміністративно-правового впливу на ринок віртуальних активів. До загальних ознак такого впливу відноситься те, що цей вплив, зокрема: невіддільний від системи соціального впливу; здійснюється певними суб’єктами – суб’єктами забезпечення державної політики щодо розвитку і функціонування ринку віртуальних активів; спрямований одночасно і на свідомість учасників цього ринку, і на їх зовнішню поведінку; в якості основного елементу має принципи права та правові приписи, що закріплюють баланс інтересів учасників ринку цих активів і суспільства, держави; організує найбільш важливі та значущі для суспільства відносини на ринку віртуальних активів; досягає своєї генеральної мети за допомогою загальноправових засобів (правові норми, правовідносини, акти застосування права та ін.). Галузеві (адміністративно-правові) ознаки адміністративно-правового впливу на ринок віртуальних активів виявляються у тому, що цей вплив, зокрема: має публічний характер; припускає об’єктивацію у відносинах, які ґрунтуються на принципах субординації та впливу владних повноважень; передбачає застосування галузевих методів і засобів впливу; передбачає забезпечення ефективності публічного адміністрування в означеній сфері; об’єктивується через процедури, регламентовані адміністративним законодавством, положення яких регламентують адміністративно-правовий вплив на цей ринок. Інституційні ознаки адміністративно-правового впливу на ринок віртуальних активів виражаються в тому, що цей вплив: по-перше, виконує особливі завдання: встановлення правової визначеності правового статусу суб’єктів ринку віртуальних активів; захист публічних інтересів; забезпечення балансу між контролем і розвитком ринку крізь призму принципів ринкової економіки та ін.; по-друге, передбачає, що суб’єкти владних повноважень у сфері регулювання віртуальних активів, володіють кадровим та експертним потенціалом для розуміння блокчейн-технологій, смарт-контрактів та ін.; по-третє, передбачає, що ринок віртуальних активів не обмежується територією України; по-четверте, враховує, що сфера віртуальних активів і ринок цих активів стрімко розвивається; по-п’яте, об’єктивується в регулятивно-контрольному та інформаційно-просвітницькому контексті. У висновках до статті узагальнюються результати дослідження.
Keywords: адміністративне право; адміністративно-правовий вплив; віртуальні активи; правовий вплив; публічне адміністрування; ринок віртуальних активів; юридична визначеність