ПРИНЦИПИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ, СВОБОД ТА ЗАКОННИХ ІНТЕРЕСІВ ГРОМАДЯН ОРГАНАМИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті було визначено, що принципи забезпечення прав, свобод та законних інтересів громадян органами місцевого самоврядування в Україні в умовах воєнного стану спрямовують управлінські рішення, законодавчі ініціативи, громадські проєкти у досліджуваній сфері суспільних відносин в чітко визначеному векторі, окресленому з огляду на положення законодавства, проблеми правозастосування, а також актуальні тенденції у вітчизняній науці, зокрема в сфері публічного управління. Зазначено, що принцип взаємодії центральної і місцевої влади в умовах воєнного стану лежить в основі своєчасної взаємодії комунальних служб з органами і підрозділами Національної поліції України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій та іншими органами і підрозділами, що дозволяє оперативно рятувати людські життя. Стверджується, що в основі врахування принципу регіональної специфіки лежить розробка окремими органами місцевого самоврядування та їх асоціаціями стратегій, присвячених комплексному вирішенню наявних проблем, висвітлення актуальних правових питань, з якими вони стикаються у своїй повсякденній діяльності, їх обговорення, напрацювання шляхів вирішення та їх поширення в межах регіонів та всієї держави. Зазначено, що реалізація принципу максимального наближення до реальних потреб громади потребує необхідної кількості спеціалістів, готових працювати у територіальних громадах, належного рівня їх професійної компетентності.
Keywords: принципи; забезпечення прав; свобод та законних інтересів громадян; публічне управління; взаємодія; органи місцевого самоврядування; воєнний стан