ПОКАРАННЯ ЗА ВЧИНЕННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ У СФЕРІ НЕЗАКОННОГО ВЖИВАННЯ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ, ПСИХОТРОПНИХ РЕЧОВИН АБО ЇХ АНАЛОГІВ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті розглянуто правові та практичні аспекти призначення покарання за кримінальні правопорушення у сфері незаконного вживання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів. Проаналізовано загальні і окремі спеціальні засади призначення покарання, зокрема призначення покарання в межах санкцій КК України, врахування положень Загальної частини КК України, тяжкості кримінального правопорушення, особи винного та обставин, що пом’якшують та обтяжують покарання, достатність призначеного покарання для виправлення особи та попередження вчиненню нових кримінальних правопорушень, призначення більш м’якого покарання ніж це передбачено санкціями Особливої частини КК України, призначення покарання у випадку затвердження угоди про визнання винуватості. Досліджено, які саме покарання (основні та додаткові) передбачені санкціями статей 314–317 КК України. Проаналізовано питання призначення додаткового покарання у вигляді конфіскації майна, його залежність від наявності корисливого мотиву у кримінальному правопорушенні, а також умови, за яких призначення конфіскації може бути відхилене. Огляд судової практики демонструє різноманітність підходів до призначення покарання за вказані кримінальні правопорушення залежно від обставин кримінального провадження.
Keywords: обмеження волі; позбавлення волі; конфіскація майна; суд; призначення покарання; загальні засади; обставини; угода про визнання винуватості; особа винного; наркотичні засоби; психотропні речовини; незаконне вживання; об’єктивність; суб’єктивна думка