ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ СЛІДЧОЇ (РОЗШУКОВОЇ) ДІЇ, ПЕРЕДБАЧЕНОЇ СТ. 245-1 КПК УКРАЇНИ, ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ПОРУШЕНЬ ПРАВИЛ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ АБО ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТРАНСПОРТУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті досліджено процесуальні та тактичні особливості нової слідчої (розшукової) дії, що закріплена у ст.2451КПК України від 15 березня 2022 року, а саме – зняття показань технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото-, кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото-, кінозйомки, відеозапису, під час досудового розслідування порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту. Встановлено, що суб’єктами проведення слідчої (розшукової) дії, передбаченої ст. 2451КПК України, є слідчий, прокурор. Досліджено сучасний стан та перспективи застосування органами та підрозділами Національної поліції слідчої (розшукової) дії, передбаченої ст. 2451КПК України, під час розслідування досліджуваної категорії кримінальних правопорушень. Наведено преваги застосування слідчої (розшукової) дії, закріпленої у ст. 245-1 КПК України. Зроблено висновки, що застосування даної слідчої (розшукової) дії під час розслідування порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту підвищує ефективність досудового розслідування за «гарячими слідами», адже надає право отримувати таку інформацію безпосередньо у власника або володільця відповідних приладів або засобів, необхідних для з’ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, без отримання ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ, а за постановою слідчого, прокурора.
Keywords: кримінальне провадження; досудове розслідування; порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту; процесуальний порядок; тактика зняття показань; технічні прилади; технічні засоби; слідча (розшукова) дія