СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА ЩОДО УЧАСТІ ЕКСПЕРТА ТА СПЕЦІАЛІСТА У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Для повного і належного визначення сутності та змісту будь-якого явища необхідним є дослідження генезису його розвитку, що дозволить визначити обставини виникнення, етапи еволюційного розвитку, умови формування фундаментальних положень, проблемні напрямки, фактори впливу, а також організаційно-правові заходи, що сприяли або негативно впливали на розвиток того чи іншого явища. Зародження, становлення та розвиток національного законодавства щодо участі спеціаліста та експерта у кримінальному провадженні тісно пов'язані з: формуванням різноманітних спеціальних теоретичних та прикладних знань, умінь та навичок; умовами використання спеціальних знань під час експертних досліджень; підставами визнання процесуальними джерелами доказів; порядком залучення та особливостями участі таких фахівців у кримінальному судочинстві. У цій статті автором здійснено дослідження перелічених питань щодо історії виникнення, становлення, сучасного стану та перспектив удосконалення участі спеціаліста та експерта у кримінальному процесі, що дозволить як науковцям та законотворцям, так і правозастосувачам врахувати минулі помилки та не втратити позитивні надбання у майбутньому. На підставі проведеного системного аналізу положень нормативно-правових актів автором виокремлено шість основних етапів розвитку національного законодавства щодо участі спеціаліста та експерта у кримінальному провадженні.
Keywords: спеціаліст; експерт; обізнані особи; експертиза; експертна діяльність; спеціальні знання; зародження; формування; становлення; розвиток