ХАРАКТЕРИСТИКА ПОВНОВАЖЕНЬ ПРОКУРОРА ПІД ЧАС ЗУПИНЕННЯ ДІЗНАННЯ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Досліджено характер повноважень прокурора піж час зупинення дізнання через його функціональне призначення у кримінальному провадженні, надано їх перелік. На підставі їх аналізу констатовано, що вони здебільшого стосуються реалізації функції процесуального керівництва, яка полягає у нагляді за додержанням закону дізнавачем при вирішенні питання про зупинення та відновлення дізнання, дотриманням прав та інтересів підозрюваного, потерпілого та інших учасників кримінального провадження, чиї права та інтереси стосуються прийняття таких процесуальних рішень. Автор дійшов висновку, що при реалізації повноважень із погодження постанови дізнавача щодо зупинення дізнання (ч. 4 ст. 280 КПК України) прокурор повинен: 1) встановити факт повідомлення про раніше повідомлену підозру особі у цьому кримінальному провадженні; 2) встановити наявність однієї підстав для зупинення дізнання, визначених у ч. 1 ст. 280 КПК України та 3) перевірити, чи були проведені усі необідні та можливі процесуальні дії дізнавачем у цьому кримінальному провадження до прийняття рішення про його зупинення. Встановлено, що окрему групу повноважень прокурора під час зупинення дізнання становлять ті, які пов’язані із його відновленням. Вони полягають у: 1) можливості прокурором самостійно приймати рішення щодо відновлення дізнання; 2) перевірці законності прийняття такого рішення дізнавачем та у разі необхідності – скасування відповідної постанови та 3) перевірці дотримання вимоги закону щодо направлення копії постанови про відновлення дізнання стороні захисту, потерпілому, представнику юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, про внесення відомостей про відновлення до ЄРДР або самостійне вчинення таких дій.
Keywords: кримінальне провадження; дізнання; прокурор; функції; повноваження; зупинення дізнання