СУБ’ЄКТ ЗЛОЧИННОГО ВПЛИВУ: СУТНІСТЬ ТА ХАРАКТЕРИСТИКА ОКРЕМИХ ОЗНАК (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті проаналізовані сутність та окремі характеристики спеціального суб’єкта злочину – суб’єкта підвищеного злочинного впливу. Наголошено, що наразі тривають жваві наукові дискусії щодо визначення сутності цієї категорії, віднесення конкретних осіб до такої класифікаційної групи, а також виокремлення типових ознак таких осіб. Звернута увага на те, що відсутність чіткої визначеності щодо змісту цієї категорії створює значну кількість проблемних питань під час правозастосування, зокрема щодо точної кваліфікації відповідного кримінального правопорушення, а також визначення системи обставин, які підлягають встановленню та доказуванню під час розслідування конкретних кримінальних проваджень. Наголошено, що вказана категорія осіб доволі детально досліджувалась у межах кримінології та криміналістики як лідери кримінального середовища, переважно у контексті вивчення діяльності злочинних угруповань різної спрямованості. Проаналізовані наявні наукові підходи щодо визначення лідерів кримінального середовища, а також їх класифікації за відповідними ознаками. Досліджені запропоновані науковцями типові ознаки лідерів злочинних угруповань етнічної спрямованості. Особлива увага приділена аналізу авторитету як однієї із ключових ознак аналізу суб’єкта злочинного впливу, яка фактично й визначає межі встановлення та поширення останнього. Виокремлені показники за якими повинен формуватися авторитет таких осіб. Обґрунтовано, що у контексті характеристики суб’єкта злочинного впливу, необхідно акцентувати увагу на сукупному авторитеті. Виокремлені основні параметри, які характеризують такий вид авторитету та надана їх характеристика. Детально проаналізовані організаторські здібності як складова авторитету суб’єкта злочинного впливу, а також місце особи у неформальній класифікації лідерів кримінального середовища як чинник котрий визначає межі встановлення та поширення злочинного впливу.
Keywords: лідер кримінального середовища; злочинний вплив; авторитет; суб’єкт злочинного впливу; «вор в законі»