ІНСТИТУТИ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬТВА Й ЦЕРКВИ У СИСТЕМІ ПРОТИДІЇ ЗЛОЧИННОСТІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена аналізу ролі інститутів громадянського суспільства та церкви у протидії злочинності. Виявлено тенденції та перспективи його розвитку на сучасному етапі державного життя через кримінологічну ретроспективу. Кримінологічний аналіз проблем громадянського суспільства дозволяє розкрити його наступальний вплив на політичні та соціальні процеси в Україні. Основні тенденції включають зростання активності громадян, посилення громадського контролю та розвиток правової освіти. Перспективи полягають у впровадженні кращих світових практик, інновацій та посиленні взаємодії з міжнародною спільнотою, що сприятиме зниженню рівня злочинності та зміцненню громадянського суспільства в Україні. Встановлено, що значущою у механізмах неформального соціального контролю у протидії злочинності є роль церкви.
Keywords: злочинність; протидія злочинності; запобігання кримінальним правопорушенням; громадянське суспільство; церква; духовно- ціннісний підхід; кримінологічний аналіз; війна