ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОСТУПУ НАСЕЛЕННЯ ДО ЖИТЛА ЯК ЕЛЕМЕНТ ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена визначенню сучасного стану забезпечення доступу населення до житла як елемента відбудови України в умовах воєнного стану. Вказано, що право на житло гарантовано нормами національного і міжнародного законодавства, а саме Конституцією України, Міжнародним пактом про економічні, соціальні та культурні права, Європейською соціальною хартією, Європейською конвенцією з прав людини. Беручи до уваги те, що житло за будь-яких умов є одним із основних матеріальних благ необхідних для успішної організації життєдіяльності людини, забезпечення доступу населення до житла є одним із соціальних зобов’язань держави особливо в умовах воєнного стану, коли саме житловий сектор зазнає істотних руйнувань, що підтверджується статистичними даними. Зазначено, що попри продовження війни в Україні вже ведуться активні роботи над відновленням інфраструктури, насамперед щодо забезпечення доступу населення до житла. Запропоновано під забезпеченням доступу населення до житла розуміти сукупність елементів, що сприяють забезпеченню короткострокових і довгострокових житлових потреб населення постраждалого від війни, зокрема: надання тимчасового житла; забезпечення найуразливіших категорій населення житлом; реконструкція зруйнованого житлового фонду; будівництво нового доступного житла; програми фінансової підтримки населення; спрощення дозвільних / реєстраційних процедур в будівельній та суміжних галузях зважаючи на умови воєнного стану; використання технологій підвищення енергоефективності житла, врахування екологічних стандартів; залучення громадськості та співпраця з міжнародними організаціями. Наголошено, що продовження військової агресії рф збільшуватиме руйнування житлового сектору держави, відповідно оновлення засад державної житлової політики України має стати основною для забезпечення доступу населення до житла в умовах воєнного стану та подальшої відбудови у повоєнний час.
Keywords: доступ до житла; житлова політика; відбудова; воєнний стан; відновлення інфраструктури; житловий фонд; будівництво