ДО ПИТАННЯ ВПЛИВУ ЦИФРОВІЗАЦІЇ НА ЦИВІЛЬНІ, ГОСПОДАРСЬКІ ТА ТРУДОВІ ПРАВОВІДНОСИНИ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті узагальнено сучасні виклики, що постають перед людством на рівні цивільних, господарських та трудових правовідносин і нерозривно пов'язані з формуванням нової епідеміологічної ситуації та безпекового середовища в умовах пандемії COVID-19, а також інноваційної активності з огляду на досягнення науково-технічного прогресу. Досліджено вплив нової цифрової реальності на сучасний ринок праці, що призвело до появи поряд із стандартними трудовими відносинами також новітніх форм зайнятості. Наголошено, що використання новітніх технологій підприємствами, установами та організаціями, з одного боку, загострило проблему безробіття, а з іншого - дозволило отримувати заробіток за допомогою альтернативних видів зайнятості (фріланс, крауд-зайнятість). Зазначено, що в царині господарського права відбуваються трансформаційні процеси в умовах цифровізації, що призводить до подальшого розвитку Інтернету речей, виникнення смарт-контрактів. Акцентовано увагу на тому, що у цивільних правовідносинах у таких умовах суттєво розширюється перелік об’єктів цивільних прав, цифрових технологічних платформ, нових видів цифрових послуг, суб’єктів цивільного права.
Keywords: цифровізація; цивільні; господарські та трудові правовідносини; зайнятість; безробіття; Інтернет речей; смарт-контракт; цифрова річ; цифрові послуги