ДОКАЗИ ТА ДОКАЗУВАННЯ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДОЧИНСТВІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
Стаття присвячена вивченню інституту доказів та доказування в адміністративному процесі, проаналізовано зміст деяких норм КАСУ, які регламентують процес доказування та особливості застосування доказів. В статті підтримується наукова позиція вчених, що інститут доказів та доказування є невід’ємною складовою частиною внутрішньої системи будь-якої процесуальної галузі права, адже право регламентує суспільні відносини, що опосередковують порядок встановлення наявності або відсутності обставин, які мають значення для вирішення справи. За допомогою правового механізму цього інституту забезпечується чітка стадійність доказової діяльності, а також відповідність процесуальної форми доказів установленим у законі вимогам. Доведено, що доказування – це врегульована адміністративно-процесуальними нормами діяльність суб’єктів доказування, спрямована на збирання, подання, оцінку, огляд забезпечення, дослідження, витребування або тимчасове вилучення доказів із метою об’єктивної істини та справедливого розв’язання публічно-правового спору.
Keywords: адміністративна справа; доказ; адміністративне судочинство; інформація; джерела доказів; доказування