МІСЦЕ НОРМ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА В СИСТЕМІ ПРАВОВИХ ЗАСАД ПРОФІЛАКТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДРОЗДІЛІВ ВНУТРІШНЬОЇ БЕЗПЕКИ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті зроблено висновок про те, що правові засади профілактичної діяльності підрозділів внутрішньої безпеки НПУ доцільно охарактеризувати як сукупність встановлених нормативно-правовими актами різної юридичної сили ґрунтовних положень, які містять її основні напрямки, форми та способи здійснення, об’єкти впливу, а також мету реалізації. Зауважено, що на сьогодні система відповідних засад є досить обмеженою. В основному відповідні нормативно-правові акти: 1) регулюють безпосереднє функціонування підрозділів внутрішньої безпеки, окреслюють сферу протидії правопорушенням, що перешкоджають ефективній роботі НПУ; 2) визначають напрями здійснення відповідних профілактичних заходів, що реалізуються в межах такої протидії; 3) закріплюють обов’язки працівників НПУ щодо захисту прав та свобод людини, які вони реалізовують як представники правоохоронного органу, та порушення яких є об’єктом профілактичних заходів підрозділів внутрішньої безпеки. Зазначено, що на сьогодні необхідним є прийняття уніфікованого нормативно-правового акту щодо профілактики правопорушень, яким мають бути визначенні об’єкти та суб’єкти такої діяльності, їх функції, загальні та індивідуальні профілактичні заходи, їх наслідки, правовий захист особи, стосовно якої здійснюється профілактика правопорушень, тощо. Узагальнено, що серед правових засад досліджуваної сфери профілактичної діяльності визначальне місце посідають саме адміністративно-правові норми. Ними встановлюються повноваження працівників підрозділів внутрішньої безпеки НПУ провадити заходи, що пов’язані з профілактикою правопорушень, у тому числі й щодо окремих напрямків підтримки внутрішньої безпеки (діловодства, режиму доступу до приміщень НПУ, використання окремих засобів оперативно-розшукової діяльності, антикорупційної діяльності).
Keywords: правові засади; нормативно-правові акти; профілактична діяльність; підрозділи внутрішньої безпеки