РІВНІ ТА МЕЖІ ВЗАЄМОДІЇ ПІДРОЗДІЛІВ ВНУТРІШНЬОЇ БЕЗПЕКИ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ З ІНШИМИ СУБ’ЄКТАМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ ТА ЗАКОННОСТІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2024)
У статті доведено, що «межі взаємодії» підрозділів внутрішньої безпеки НПУ з іншими суб’єктами забезпечення дисципліни та законності передусім характеризуються об’ємом компетенції Департамент внутрішньої безпеки НПУ та границею повноважень суб’єктів сумісної діяльності. Тобто, на відміну від «рівня» взаємодії, який визначає місце в ієрархії тих суб’єктів, між якими встановлюються взаємовідносини, поняття «межа» змістовно доповнює пояснення кордонів такої сумісної діяльності. В науковій праці обґрунтовано підходи: по-перше, для повноцінної адміністративно-правової оцінки особливостей взаємодії підрозділів внутрішньої безпеки НПУ з іншими суб’єктами забезпечення дисципліни і законності доцільно розширити коло вивчення означеного питання та включити до його дослідження «рівні» й «межі» означеної взаємодії; по-друге, основа взаємодії ДВБ НПУ із іншими суб’єктами базується на завданнях, функціях та компетенціях Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України. Проте, окреслення «рівнів» та «меж» сумісної діяльності ДВБ НПУ із іншими суб’єктами визначається також і нормами національного законодавства, які регламентують діяльність Національної поліції України в цілому. Таким чином, питання регламентації насправді стосується складної системи правових норм, закріплених в адміністративно-правових актах різного ступеню юридичної сили, де «рівні» та «межі» взаємодії підрозділів саме внутрішньої безпеки НПУ безпосередньо не ідентифіковані. Наголошено, що головним фактом є те, що перегляду підлягають: як підходи до організації роботи в самих правоохоронних органах (тобто такі, що застосовуються при внутрівідомчій взаємодії), так і організація міжвідомчої сумісної діяльності, а отже, відбувається конкретизація та деталізація й «рівнів» та «меж» взаємодії.
Keywords: рівні; межі взаємодії; підрозділи внутрішньої безпеки Національної поліції; суб’єкти взаємодії; забезпечення дисципліни та законності